ODZIEŻ KUCHARSKA - KOMFORT I BEZPIECZEŃSTWO
Odzież kucharska – komfort i bezpieczeństwo
Odzież gastronomiczna to ubrania dedykowane dla kucharzy, pomocników kuchennych, jak również kelnerów. Nie w każdym zakładzie pracy istnieje obowiązek noszenia stroju pracowniczego – jest to zależne od rodzaju wykonywanej pracy oraz specyfiki branży. Natomiast, jeżeli chodzi o lokale gastronomiczne, to akurat w nich, ze względów bezpieczeństwa, wymagana jest profesjonalna odzież kucharska. Powinien zapewnić ją pracodawca.
Odzież gastronomiczna – charakterystyka
Jakimi cechami powinien charakteryzować się profesjonalny strój kucharski? Musi być on przede wszystkim schludny, funkcjonalny oraz komfortowy w noszeniu. Jeżeli chodzi o dobór materiałów, to należy postawić na te wyróżniające się wysoką wytrzymałością, jakością oraz odpornością na zabrudzenia. Ponadto dobra odzież gastronomiczna powinna zapewniać pełną swobodę ruchów. Warto również zwrócić uwagę na jej design, gdyż aktualnie nie tylko kelnerzy mają bezpośredni kontakt z gośćmi restauracji. Coraz częściej także szefowie kuchni wychodzą na salę, aby przywitać się z klientami, opowiedzieć kilka słów o przygotowanym daniu lub też wykonać je na ich oczach.
Z czego powinien składać się profesjonalny strój kucharski? Oczywiście z bluzy, fartucha, wygodnych spodni, obuwia o podeszwie antypoślizgowej, a także w całości okrywającego włosy – nakrycia głowy. Niezwykle przydatne są również rękawice ochronne. Natomiast dla kelnerów dedykowane są zapaski z kieszeniami, w których to mogą przechowywać oni notes, długopis oraz inne akcesoria pracownicze. Warto podkreślić, że w branży gastronomicznej odzież stanowi pewnego rodzaju wizytówkę restauracji, dlatego też tak ważny jest jej odpowiedni dobór. Dobrze skrojone, jednolite oraz estetycznie prezentujące się ubrania kucharskie wpływają na profesjonalny wizerunek danego lokalu.
Najczęściej odzież gastronomiczna wykonana jest z bawełny oraz poliestru. Połączenie tych materiałów sprawia, że ubrania te nie tylko estetycznie się prezentują, ale również są na tyle przewiewne, że nie przylegają do skóry nawet przy wysokich temperaturach, a to z kolei przekłada się na odczuwanie większego komfortu przez osobę, która je nosi. Reasumując, strój dla pracowników kuchni powinien zapewniać odpowiednią cyrkulację powietrza. Oczywiście, należy się strzec tkanin łatwopalnych, ponieważ stanowią one zagrożenie dla zdrowia i życia, a ponadto naruszają przepisy BHP.
Przepisy BHP a odzież kucharska
Odzież adresowana do pracowników sektora gastronomicznego musi zapewniać im przede wszystkim wysoki poziom bezpieczeństwa – przecież jak wiadomo, w kuchni nietrudno o skaleczenie, oparzenie się czy też potknięcie. W tym wypadku strój pracowniczy musi być również ubraniem ochronnym. Ponadto w pomieszczeniach kuchennych jest zazwyczaj gorąco, dlatego też odzież musi być przewiewna. Należy zaznaczyć, że to po stronie pracodawcy (a nie pracowników) leży zakup oraz skompletowanie jakościowej oraz wytrzymałej garderoby ochronnej. Informacje na ten temat można znaleźć w art. 2377 kodeksu pracy. Strój roboczy stosowany w gastronomii powinien być zgodny ze standardem HACCP (od ang. Hazard Analysis and Critical Control Points – System Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli), którego celem jest zapewnienie bezpieczeństwa produkcji żywności, a zarazem utrzymanie wysokiego poziomu czystości. Wprowadza on także regulacje dotyczące samego wyglądu oraz wykonania odzieży.
Idealna odzież dla pracowników lokali gastronomicznych
Nie jest prawdą, że odzież kucharska musi być nudna, bowiem na rynku dostępnych jest wiele oryginalnych modeli ubrań gastronomicznych. Wyróżniają się one wysoką jakością materiałów, ciekawymi krojami, kolorami, a także wzorami. Największą wizytówką firmy są jej pracownicy, dlatego też odpowiedni dobór strojów dla kelnerów czy kucharzy, jest kluczowy.
Jaka powinna być profesjonalna odzież kucharska?
– wygodna (niekrępująca ruchów);
– elastyczna;
– dobrze układająca się na ciele;
– odporna na pranie w wysokich temperaturach;
– skutecznie odprowadzająca pot;
– plamoodporna oraz łatwa do utrzymania w czystości (często pokryta jest specjalistyczną warstwą, dzięki której brud nie wnika tak głęboko w dany materiał);
– chroniąca przed poparzeniami.
Odzież kucharska służy ochronie pracownika, a jednocześnie pełni rolę wizytówki danej restauracji, kawiarni oraz każdego innego lokalu serwującego jedzenie bądź napoje. Powinna być ona wykonana z dobrej jakości materiałów, które wpłyną na jej elastyczność, estetykę oraz wytrzymałość. Poza tym, odzież ta musi gwarantować pełną swobodę ruchów, a także wysoki komfort użytkowania.
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii BLOG