STRÓJ KUCHARZA DLA KOBIET I MĘŻCZYZN
Dostępne rodzaje odzieży kucharskiej dla kobiet i mężczyzn
Gęsty sos, rozlana zupa, wylane wino… — to pozostałości po gotowaniu, które mogą znaleźć się na Twoich ubraniach, jeżeli właściwie ich nie zabezpieczysz. Kucharz jest wizytówką restauracji, dlatego zadbaj o to, żebyście Ty i Twój personel prezentowali się schludnie, a Wasze ubrania nie wymagały częstego, wręcz codziennego prania. Dopełnieniem bezwarunkowego mistrzostwa będzie więc najlepsza odzież kucharska — przygotowana zarówno dla kobiet, jak i mężczyzn.
Specjał szefa kuchni… — bluza kucharska!
Wydawać by się mogło, że śnieżnobiałe bluzy kucharskie zachowują swój dobry wygląd tylko w filmach. Tam szefowie kuchni nigdy się nie brudzą, a do gości wychodzą, jak gdyby w ich kuchni nigdy nie mieli kontaktu z żywnością. Sekretem jest dbałość o swoją prezencję. Cała magia tkwi bowiem w dwóch rzeczach: dobrej jakości bluzach oraz ilości tych bluz. Najlepsze będą plamoodporne, miękkie i wytrzymałe bluzy kucharskie — w przypadku takich nie warto ograniczać się wyłącznie do jednej sztuki.
Bluzy i kitle kucharskie, żeby sprostały surowym wymaganiom szefa, powinny być przede wszystkim uszyte z materiału oddychającego, nieograniczającego ruchów i nieniszczącego się podczas wielokrotnego prania. Odpowiednie więc będzie połączenie bawełny z poliestrem. Te same materiały są też standardem pod względem higieny oraz bezpieczeństwa pracy — nici czy strzępy nie sypią się do jedzenia, a kucharz zabezpieczony jest przed poplamieniem i przetarciami ubrań, a także przed poparzeniem skóry. Nie da się również ukryć, że bluza kucharska wygląda elegancko, szczególnie ta z własnym wzorem, idealnie współgrająca z dominującym kolorem w restauracji. Odpowiedzialny szef, który pragnie dbać o wizerunek firmy, powinien zaopatrzyć się w minimum 3 takie bluzy, tudzież kitle — wyjściowe (do gości), robocze (do gotowania) oraz zastępcze (na czas prania).
Kto w Twojej restauracji „nosi spodnie”? — spodnie kucharskie
W kuchni Twojej restauracji królują kobiety czy raczej mężczyźni? A może jest ich po równo? To bez znaczenia! Odzież gastronomiczna jest stworzona zarówno dla Pań, jak i Panów. Sztuka kulinarna jest o tyle fascynująca, że nikt nie zastanawia się, czy podany posiłek jest zasługą kobiety, czy mężczyzny. To oni oboje noszą w kuchni spodnie… Zaopatrz swój personel w spodnie kucharskie, które razem z bluzami będą stanowiły zgrany duet. Dlaczego takie spodnie to idealny element kucharskiej garderoby? Powodów jest wiele: są one luźniejsze od jeansów, przewiewne, umożliwiają bezproblemowe schylanie się, a także chronią przed zabrudzeniami.
Podobnie jak w przypadku bluz, spodnie kucharskie często tworzone są z mieszanki bawełny z poliestrem. W połączeniu oba te ubrania — bluza oraz spodnie — będą prezentowały się estetycznie. Taki komplet od razu zwróci uwagę gości i sprawi, że personel będzie postrzegany jak profesjonalny: gdyż taki właśnie jest, prawda?
Za pas napiwków nie włożysz… — zapaski kucharskie
Wyobraź sobie sytuację, kiedy kucharz bądź kelner w Twojej restauracji idzie przyjąć od gości zamówienie. W międzyczasie podaje też inne dania oraz zbiera napiwki od zadowolonych klientów. Z pewnością nie ma on tylu kieszeni, aby pomieścić długopis, notatnik, pieniądze czy terminal płatniczy… Zdecydowanie brakuje mu zapaski. Zapaski kucharskie to fartuszki z praktyczną kieszenią, które owija się wokół pasa.
Zapaski kucharskie są dodatkiem do spodni i bluz kucharskich. Mają chronić kucharza przed zaplamieniem ubrań, lecz nie trzeba ich mieć cały czas na sobie ubranych. W dowolnej chwili można je odwiązać i zdjąć, gdyż zakłada się je często na własne ubrania bądź wspomniane wcześniej bluzy. Ten dodatek ma też na celu ujednolicenie stroju personelu.
Jak można łatwo zauważyć, odzież gastronomiczna to przeogromne możliwości dla właścicieli firm, które zapewniają personelowi bezpieczeństwo pracy. Stworzenie ciekawego kompletu z pewnością poprawi także renomę restauracji. Warto eksperymentować z odzieżą i dostosowywać ją do swoich potrzeb — zarówno pod względem kolorystycznym, jak i umieszczanych wzorów, logotypów lub napisów.
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii BLOG